Buurt in actie: Comeniusstraat een echte 30-km zone





Bewoners van de Comeniusstraat, gesteund door Buurt naar Buiten, zijn een actie begonnen om handtekeningen te verzamelen over de inrichting van hun straat. De verzamelde handtekeningen willen ze eind november aan Stadsdeel Slotervaart overhandigen. Ze willen in gesprek treden met het Stadsdeel over de inrichting van de straat en de veiligheid ervan.
Meer weten of wil je meedoen? Klik op de flyer en het opent in een nieuw scherm. Laat je stem horen!


Lichtjestocht door de buurt

Vrolijke lampionnen, lieve kinderstemmetjes en mooie accordeondeuntjes dwaalden in het donker door de Hemsterhuisbuurt op 11 november! Daar ging een stoet van zeker 40 kinderen met hun ouders door de wijk. Na de lichtjestocht werd er bij de Schutse samen met de bewoners warme chocolade gedronken en marshmellows gesmolten boven vuurkorven, terwijl de accordeonist liedjes inzette die iedereen met volle mond en uit volle borst meezong!
Buurtnaar buiten dankt Eigenwijks en De Schutse graag voor hun hulp en enthousiasme bij de organisatie van deze hartverwarmende buurtwandeling!


Januari 2008 Start Buurt naar Buiten

Wat is ons doel?
Wij willen bewoners van Slotervaart uit hun huizen krijgen en met elkaar in contact brengen!
We willen dat doen door plekken te creëren die uitnodigend, herkenbaar, veilig en bereikbaar zijn voor iedereen. Omdat de meesten van ons jonge kinderen hebben, richten we ons vooral op de inrichting van speelplekken (en op gezelligheid en comfort voor de aanhangende ouders). Maar idealiter komen er ook multifunctionele plekken (speeltoestellen, trapveldjes, horeca, picknickbankjes, leestafels..) die voor alle leeftijdsgroepen aantrekkelijk zijn; jong en oud moet elkaar kunnen treffen op een plezierige wijze.

Reikwijdte
Om het plan uitvoerbaar te houden, beginnen we met de buurt waar de initiatiefnemers wonen: grofweg is dat het gebied tussen de Huizingalaan, de Sloterplas, het Sierplein en de Hemsterhuisstraat (soms aangeduidt als de Hemsterhuisbuurt, maar soms ook Sloterparkwijk, maar die aanduiding is eigenlijk te beperkt). Ons plan zou als een pilot kunnen fungeren; als het een succes is, kan het zich als olievlek naar andere buurten verspreiden. Ons ultieme doel is een herkenbare route door heel Slotervaart, die speel- & ontmoetingsplekken met elkaar verbindt.

Ideeën voor de verdere uitwerking
Multifunctionele speel-/ontmoetingsplek.
Waar zou zo´n plek kunnen komen? Vanwege onze horecawensen denken we in eerste instantie aan het terrein bij het Watersportcentrum en aan café Oostoever. Andere plekken met potentie zijn: het Piet Wiedijkpark (maar dat ligt formeel in Osdorp), de speeltuin bij kinderdagverblijf De Groeiboerderij en de nieuwe Pro Regeschool. Voorstel is op korte termijn een ´buurtschouw´ te organiseren om andere locaties te verkennen.

Inrichting?
We denken aan een natuurlijke speeltuin, die past in onze groene wijk. Naast ‘gewone’ speeltoestellen ook een echte (klim)boom; veel ruimte en groen, met mogelijkheden tot huttenbouw. Speelgelegenheden voor verschillende leeftijden (schommels met en zonder hekje, zowel klein glijbaantje als een hoge met bochten). Eventueel een houten overkapping met toestellen eronder voor de regenachtige dagen. Voor meer ideeën voor speelmogelijkheden willen we onder meer een kinderpanel raadplegen.
Om het voor de ouders ook aangenaam te maken voldoende bankjes en liefst gelegenheid om een kopje koffie of thee te bestellen. Eerste ideeën om een breder publiek aan te trekken zijn picknick-, lees- en pingpongtafels.

Verbetering bestaande (kleinere) speelplaatsen
Veel kleine speeltuinen liggen in een hofje en zijn niet zo uitnodigend voor kinderen die buiten dat hofje wonen. Het zou leuk zijn de kleinere speeltuinen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door
Een thema te kiezen, waar elke plek een of meer elementen van biedt (sport, sprookjes, dieren..). Bij een thema als sport kun je herkenbare onderdelen inbouwen, waarmee kinderen punten kunnen verdienen en persoonlijke records kunnen vestigen of verbeteren.
De route tussen de speelplaatsen te markeren met gekleurde tegels en/ of kunst (bijvoorbeeld de muurschilderingen en gedichten waarover gesproken is op de Sterke vrouwenavond).
Om de plaatsen bekender en toegankelijker te maken, zouden we ook regelmatig een evenement of route kunnen organiseren (de jaarlijkse herfstspeurtocht, de voorjaarscompetitie..). Daarvoor is wel belangrijk dat we de omwonenden mee krijgen.

Bereikbaarheid van de speelplaatsen
We zouden willen dat kinderen vanaf een jaar of acht zelf van de ene naar de andere speelplek kunnen lopen. Daarvoor moet aan de verkeersveiligheid nog veel verbeterd worden. Met name op de Comeniusstraat en de Hemsterhuisstraat wordt veel te hard gereden. Dat is ook wel voorstelbaar, want behalve het bordje “30” geven die straten weinig signalen dat ze in een dertig kilometerzone liggen. Meer veiligheidsmaatregelen, regelmatige snelheidscontrole en herkenbare oversteekplaatsen zijn noodzakelijk.

Veiligheid en onderhoud
Om de veiligheid en het onderhoud te garanderen, kunnen we misschien het beste een speeltuinvereniging oprichten, waar alle speelplaatsen onder vallen. (Mee)gefinancierd door ouders uit de buurt (dat is ook goed voor de betrokkenheid), maar mogelijk kan een organisatie als Impuls het beheer voeren. We gaan speeltuinverenigingen elders in Amsterdam consulteren om dit idee verder vorm te geven.

30-kilometer-zone
Een groot deel van onze wijk is officieel 30-kilometerzone. In de praktijk blijkt daar helaas weinig van. Wij willen samen met de buurt, de ondernemers, het stadsdeel en de hulpdiensten kijken hoe we tot een structurele oplossing kunnen komen om de leefbaarheid van de buurt te verhogen d.m.v. onder andere het naleven van de snelheidsbeperkingen.

Aanmelden?
In de rechterkolom lees je meer over ons. Wil je meer weten over wie achter Buurt naar Buiten zitten en wat we doen? Of wil je actief betrokken worden? Stuur een mail naar buurtnaarbuiten@gmail.com