Comeniuskinderen laten zich horen!



Comenius kinderen tekenen hun droomspeelplaats


Zondag 5 april 2009 was een perfecte zonnige dag om buiten te spelen. Enkele tientallen kinderen en ouders verzamelden zich rond half twee voor Zorgcentrum de Schutse aan de Comeniusstraat op initiatief van Buurt naar Buiten. Buurt naar Buiten is een nieuw bewonersinitiatief in Slotervaart dat bewoners met elkaar in contact wil brengen door het realiseren van veilige en uitdagende ontmoetingsplaatsen vanwaar activiteiten georganiseerd worden door de bewoners zelf.
Omdat de speelplaatsen rondom de Comeniusflats vanaf de Johan Huizingalaan richting de Sloterplas verloederd en nauwelijks bruikbaar zijn maken de bewoners plannen om ze via een zelfwerkzaamheidsproject nieuw leven te geven. Tijdens zo’n project werken professionals en buurtbewoners samen om uit ideeen van de buurtkinderen, ouders en andere bewoners een nieuwe buurtplek te realiseren.
Zondag was de start van dit eerste project van Buurt naar Buiten: elkaar ontmoeten, met elkaar spelen en kletsen op de 2 speelplaatsen en vervolgens dromen over hoe het eruit zou kunnen zien. Terwijl de kinderen 100 verstopte paaseieren gingen zoeken konden ouders met elkaar kennismaken en met elkaar praten. Tijdens een balspel en tikkertje werd de omgeving verkend. “ Maar wat zou aan deze speelplaats verbeterd kunnen worden?” vroeg Ger de Wilde van Omgeefmij-handmade. Ger heeft al dertig jaar ervaring met het omtoveren van droeve speelplaatsen tot kunstzinnige uitdagende kinder droomplekken. “ Schommels, boomhutten, touwladders en touwzwaaien, voetbalkooien, kabelbanen boven water” fantaseerden de kinderen.
Bij de tweede speelplaats werden de bruikbare elementen geprobeerd: met hoeveel kunnen we in de boom klimmen? Met hoeveel op een speelhuisdak zitten? En hoe hard kan je met z’n drieen op een kleine draaimolen draaien?
Er is zoveel meer te spelen wanneer je met meerderen bent! Iedereen had een sticker met zijn naam opgeplakt gekregen, dus het contact was snel gelegd.
Na anderhalf uur ging de optocht van jong en oud richting de Schutse alwaar de vrijwilligers van het bejaardentehuis limonade en koffie en thee serveerden. De bejaarde bewoners die in de foyer vertoefden werden getrakteerd op een paasei door de allerkleinsten.
Met stiften en potloden konden de kinderen vervolgens hun ideeen gaan vastleggen op papier: de prachtigste klimhuizen, piratenboot, kabelbanen, allerlei schommels en een voetbalkooi met scorebord werden door de kinderen getekend. Ouders wilden graag bankjes met een picknicktafel en drinkfonteintjes. Iedereen droomde weg bij een smikkeltuin: groen om je heen waar je iets lekkers uit kan plukken: een appelboom, braamstruik of tomatenplant….
De experts van Omgeefmij-handmade zijn met de tekeningen en alle ideeen naar huis vertrokken en gaan deze verder uitwerken tot realistische schetsen. Op de Nationale Straatspeeldag in de Comeniusstraat op 10 juni worden deze tentoongesteld door Buurt naar Buiten. Dat is het begin van de weg naar mooie uitnodigende ontmoetingsplekken: er moet nog heel wat arbeid verzet worden maar de contacen en ervaringen die buurtbewoners en kinderen hierbij opdoen is van onschatbare waarde!

Geen opmerkingen: